SAÇ DÖKÜLMESİ VE D VİTAMİNİ

D vitamini
Bu aralar saçım çok dökülüyor. Sinirlerimi bozuyor bu durum doğal olarak. "Saç dökülmesi neden olur?" diye biraz araştırınca, ne kadar çok etken olduğunu gördüm.
D vitamini eksikliği mesela… D vitamini konusu son yıllarda çok popüler. Özellikle kışın, güneş ışığından mahrum kaldığımız için takviye olarak alınmasını tavsiye eden birçok doktor var. Bu konunun dikkate değer olduğunu düşündüğüm için D vitaminimi ölçtürmek istedim. Maalesef devlet hastanesinde yapılmıyor bu test. Bir özel hastanede yaptırdım ama oldukça pahalı…
Test sonucunun yorumlanması da doktora göre değişebiliyor. Aynı değer için bir doktor normal derken, diğeri düşük diyebiliyor. Bu durum doktorların bilgi, tecrübe eksikliğinden mi kaynaklanıyor yoksa sistemin yaptırımlarına boyun eğmek zorunda kalmış olmalarından mı? Bence her ikisi de sebep… Ama olan hastaya oluyor. Görünen o ki; sağlık sektörü, acımasız, kıran kırana ve şifa dağıtmak gibi bir kaygısı olmayan, canavar bir pazar olmuş durumda. Hastadan ne koparabilirsek mantığı… Ya ben canımın derdindeyim, sen cebinin derdindesin. Yazık… Ayıp… Artık hiçbir doktora güvenemiyorum, elimde değil. Sağlık en duyarlı olduğum konulardan biri olduğu için D vitamininden başlayıp, bu noktaya getirebiliyorum meseleyi işte.
Evet, D vitamini eksikliği; depresyon, kemik ve eklem ağrıları, kramplar, halsizlik, bağışıklık sisteminin zayıflaması, baş ağrısı, konsantrasyon eksikliği, sindirim sistemi problemleri hatta kanser gibi bir çok sorunun nedeni olarak görülüyor. Canan Karatay Hoca’mızın da üzerinde ısrarla durduğu bir konu ayrıca…

Bugünün literatür doğruları paralelinde bakınca D vitaminiyle ilgili durum bu. Ama yarın yalanlanabilir de… Malum, zamane tıp bilimi!

Yorum Gönder

0 Yorumlar