BİR AMELİYATIN ARDINDAN


Geçen hafta ameliyat oldum. On yılı aşkın bir süredir muzdarip olduğum ve hep ertelediğim bir hastalıktan… Ameliyat kelimesi hala çok ürkütücü geliyor, daha önceki tecrübelerime rağmen. Kesilmek… Dikilmek… Öncesi, sonrası… Zor yani… Ya anestezi olmasaydı!
Ameliyat günü, sabah hastaneye giderken düşündüm. Çok ciddi olmasa da her operasyonda komplikasyon gelişme riski var. Ve canlı girdiğim o kapıdan cansız çıkabilirim. O an, ilk yüreğimi acıtan ‘’Çocuklarımın durumu ne olur?’’ duygusu oldu. Daha küçükler…  Anne ve baba etrafında dönen bir dünyaları var. Hele de bizim gibi çekirdek ailelerde… Anneanne, babaanne yok… Amca yok. Teyzeler, dayılar uzakta…
Hastane odasında uzun bir süre ameliyat saatini beklemem gerekti. Araya giren acil vakalardan dolayı… Damar yolu açıldı. Önlüğü giydim. Nihayet almaya geldiklerinde kafamın içi bomboştu artık. En alt kata inerken asansör, hemşireler ve ben, sessizdik… Ameliyathanenin kapısı açıldı, benim adım ve doktorumun adı iletildi içeriye. Birkaç dakika bekledikten sonra girdik ve bir koridordan geçtik.
Çok soğuk oluyor ameliyathaneler.
Sedyeden masaya alındım. Ben hazırdım. Anestezi vereceğini söyleyerek, açılan damar yolundan ilacı enjekte etti  bir doktor. Kendi doktorumu görmeyi ummuştum ama onu göremeden derin uykuya kayıverdim. Film bitti.
Ve uyanma anı… Çok garip… Bıraksınlar da, yüzyıl uyuyayım durumundayım. Adımı soran, gözlerimi açmam için ısrar eden sesler çok derinlerden geliyor. Nihayet uyanıyorum. Her şey bıraktığım gibi. Düşünmeden edemiyorum, en kolay ölüm yolu olurdu, uyanamamak.
Ameliyat sonrası, öncesinden çok daha zor. Ağrılar, ilaçlar, açlık… Kalkıp, yürümek zorunda olmak…
Akşamüzeri doktorum kontrol için geldi. Bu ameliyatı başka bir doktora yaptırmazdım. Bu net…
Güven veren yaklaşımı, mesleki becerisi ve insani yönüyle bu zamanda eşine az rastlanır bir doktor. Malum, sağlık sektörü ticarete ve doktorlar tüccara dönüşmüşken…
Bir gece kaldım hastanede. Ertesi gün taburcu oldum.
Velhasıl… Sağlık her şeyden değerli dostlar. Bir de iyi doktor bulmak önemli tabi…

Değerli doktorum Fuat Karatepe’ye saygılarımla…

Yorum Gönder

0 Yorumlar