Kar Tanesi Mucizesi

Kar tanesi mucizesi

Malum, mevsim kış. Ocak ayı olmasına rağmen İstanbul’a kışın ilk karı düşmedi hala. Deniz ve Ege, dört gözle kar yağmasını bekliyorlar. Çocuklarım... Beklerken de bir yığın soru soruyorlar tabi. 

Kar ne zaman yağacak? Neden şimdi yağmıyor? Kar nasıl oluyor? Kardan adam nasıl yapılır? Gözleri neden kömürden, burnu neden havuçtan… Onların bitip tükenmez soruları ve doymayan merak duyguları beni de araştırma yapmaya itiyor çoğunlukla. Ah bu çocuklar! Anne-babayı; öğretmen, psikolog, filozof, bilim insanı olmaya zorluyor. Kimyager olunca tabi, bilim insanlığı kısmını seve seve üstleniyorum. Biraz da öğretmenliğin gerektirdiği sabır olsa… Felsefe ve psikolojiyi baba üstlendi bizde J Öğretmen açığımız var fena halde…

Neyse… Konumuza dönersek…Kar diyordum… Kardan, kar tanelerine kadar gidince; öğrendiklerimi çocuklarımla birlikte sizinle de paylaşayım dedim.

Kar ve kar tanesi

Çoğunuz biliyorsunuzdur. Kar taneleri birbirlerinden farklı şekillere sahip. Biri diğerine benzemiyor. Bu müthiş buz kristalleri yere düşene kadar havadaki her değişken parametreye göre simetrik bir şekilde dallanıp, kompleksleşiyor. Sıcaklık, nem oranı ve diğer bütün hava koşulları bu incecik buz kristallerinin şekillerini ve karmaşık ya da basit olmalarını etkiliyor. Ve tabi birbirlerinden farklı olmalarını sağlıyor. Ama dikkat! Kar taneleri her durumda altıgen ve simetrik… Bu mucizevi!

''Bu görüntüler nasıl oluşuyor'' diye derinlemesine araştırma yaptığımda gördüm ki; suyun molekül yapısı ve su mekülleri arasındaki bağlar bu mucizevi dizilişte etkili rol üstleniyor. Fazla detaya girmeyeceğim. Kimya dersi gibi olmasın :) 


Konuyla ilgili çok fazla bilimsel araştırma yapılmış. Hatta bir bilim insanı, laboratuvar ortamında yapay buz kristali yani kar tanesi elde etmeyi başarmış.

Başka bir bilim insanı, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde fizik profesörü olan Kenneth G. Libbrecht, kendini tamamen bu mucizeyi gözlemlemeye ve paylaşmaya adamış.  

http://www.snowcrystals.com  sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Görüntüler muhteşem. Bilim ve sanatın dansını kaçırmayın derim. 

Bu arada, çocukların merakı deyip geçmemek ge
rekiyormuş bir kez daha anladım. İnsana ne kapılar açıyor görüyorsunuz :) 







Yorum Gönder

4 Yorumlar

  1. Gercekten essiz ve cok güzeller. Ögrenmenin yasi yok 😉

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu araştırırken, kimya bilgilerimi de yokladım bir taraftan :) Çok körelmişim. Şimdi,ne yapıyorum peki... Kimya çalışıyorum :) Bilgilerimi tazeleyeyim diye... Öğrenmenin yaşı yok, kesinlikle... Teşekkürler değerli yorumun için. Sevgiler canım :)

      Sil
  2. Güzel paylaşımlarınızı ilgiyle takip ediyorum ve devamını bekliyorum, sizde benim blogumu izlemeye alırsanız sevinirim ... https://hastaliktakip.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler.Ben zaten takipteyim sizi:)Sevgiler

      Sil

Yorumlarınız benim için çok değerli.Teşekkürler...