Koronavirüs Karantina Süreci-1

covid-19

Malum, Koronavirüs 2020 yılına damgasını vurdu ve çok korktuğumuz, kurallara uymaya gayret ederek elimizden geldiğince sakınmaya çalıştığımız Covid-19 bizim de kapımızı çaldı. 

Dünyayı pandemi sürecine taşıyan, şu an ki rakamlarla yaklaşık 1,5 milyon insanın ölümüne yol açan, yoğun bakım hastalarının görüntüleri ile yüreklerimize korku salan koronadan kaçmayı biz de başaramadık maalesef. Ve o korku bizim de psikolojimizi alt üst etti doğal olarak. 

 Eşimin Covid-19 test sonucu pozitif çıkınca, bizim de karantina sürecimiz başlamış oldu. Peki biz bu süreci nasıl geçirdik? Gün gün hangi koronavirüs belirtileri ile yüzleştik? Kaçıncı gün hangi Covid-19 semptomları ile karşılaştık? Tüm bu sorulara cevap vermeye çalışarak, “Koronavirüs bana da mı bulaştı acaba?” diye sormaya başladığınız noktada yardımcı olabilmeyi umut ediyorum. 

 Covid-19 Belirtileri

 İlk olarak eşimin Covid-19 test sonucu pozitif çıktı. Covid-19 test sonucu ne zaman çıkar diye merak eden olabilir. Biz sabah yaptırdık aynı günün akşamı sonucu aldık. Testi yaptırmadan önce ilk şikayetlerin görüldüğü günü 1. gün olarak kabul ettik. İşte, gün gün koronavirüs belirtileri ve bizim korona sürecimiz: 

1.gün: Hafif ve dalgalı ateşi oldu. Bir yükseliyor, bir düşüyor şeklinde… Üşüme, titreme, ishal, yorgunluk, halsizlik, böbrek ağrısı, sırt ve kas ağrısı… Öksürük olmadı. 
2.gün: Ateş, yorgunluk, halsizlik ve ishal devam etti. Sırt ağrısı arttı. Kas gevşetici ilaç alınca ağrısı hafifledi. 
3.gün: Ateş yine dalgalı bir şekilde devam etti. İshal, eklem ve kas ağrıları devam… Özellikle sırt ağrısı şiddetli… 
4.gün: Ara ara üşüme, titreme oldu. Ağrıları kas gevşetici ilaç ile azaldı. Sabah Covid-19 testi yaptırdık. Akşam sonucu aldık. Pozitif… 
5.gün: Karantinamız başladı. Eşimin 10 gün, benim ve iki oğlumun 14 gün sürecek şekilde… 
 Sağlık Bakanlığı’ndan Filyasyon Ekibi evimize geldi. Temaslı olduğumuz için bende ve çocuklarımızda herhangi bir belirti olup olmadığını sordular. Biz de henüz bir belirti yoktu. Favipiravir adlı ilacı teslim ettiler. İlk gün sabah 8 adet, akşam 8 adet, sonraki günler 3 er tane olarak kullanmasını söylediler. İlaca başladık. 
(Bir defada 8 tane hap! Doğrusu korkuttu bizi. Bir de yan etkileri konusundaki tedirginliğimizi sayarsak… Çok düşündük, kullanıp kullanmama konusunda. Ama kullanmaya karar verdik ve eşim söylendiği şekilde bitirdi ilacı.) 
5. günün kritik olduğunu biliyorduk. Eşim koku alma duyusunu kaybetti. Gündüz kas ve eklem ağrıları devam etti. Filyasyon ekibinin önerisi ile ağrı kesici olarak parasetamol kullanmaya başladık. Minoset, Parol gibi… Akşam hafif ateşi oldu ve gece nefes almakta sıkıntı yaşadı. Bu, ilk 4 gündür yaşamadığımız bir problemdi. “Ara ara nefes almakta zorlanma, üst solunum yolu tıkalı gibi bir his” şeklinde tanımladı. 
6.gün: Ağrıları hafifledi. Nefes almakta zorlanma devam etti. Gece ara ara camı açarak nefes alışını rahatlatmaya çalıştı ve faydası olduğunu söyledi. Önceki geceye göre daha rahat geçti. 
7.gün: O sabah kendini iyi hissettiğini ve hastalığı atlattığını söyledi. Ateş yok, nefes alma sıkıntısı yok, ağrılar çok hafif… Ve ben o an çocukluğumun bayram sabahlarından birini yaşıyormuşum gibi hissettim. 

Covid-19 ile ilgili sayısız uzmandan, sayısız yorum ve görüş dinledik çoğumuz. “Koronavirüs belirtileri nelerdir? “sorusunu defalarca sorduk Google’a. Bütün dünyanın ortak kaygıda, hatta ortak korkuda buluştuğu zamanlardan geçerken ben de yaşadıklarımı paylaşarak cevap arayışlarına katkı sunmaya çalıştım. 
Bu arada, eşim atlattı koronayı ama karantina sürecimiz bitmedi tabi. Temaslılar olarak risk altındaydık ve bizim için tehlike geçmiş değildi. Devamı bir dahaki yazımda...










Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Geçmiş olsun.

    Çok iyi yapmışsın bunları paylaşarak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler... Faydalı olacağını düşündüm. Sevgiler.

      Sil
  2. Geçmiş olsun. Bu hastalık gerçekten insanı tedirgin ediyor. Benim de aynı belirtilerle başladı. Allah'a çok şükür fazla bir rahatsızlık duymadım ve yine şükürler olsun ki ailemden başka birine bulaşmadı. Sadece eşimin karantina süreci ile ilgili bir şikayeti oldu. Neden hasta 10 gün; temaslı 14 gün karantina da kalıyor, diye :)... Tekrar geçmiş olsun..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size de büyük geçmiş olsun. Ailenize bulaşmamış olması çok güzel. Karantina süresi konusunda eşinizle aynı tepkiyi vermiştim :)

      Sil

Yorumlarınız benim için çok değerli.Teşekkürler...