KOLONOSKOPİ NEDİR?

 

Dün, üçüncü kez kolonoskopi yaptırdım. Yine zor oldu. Fiziksel ve psikolojik olarak yine, yeniden yıprattı beni. Bir öncekini yaklaşık beş yıl önce yaptırmıştım. Oysa benim her yıl yaptırmam gerekiyor bu işlemi. Çünkü annemi rektum CA’dan kaybettim ve genetik risk söz konusu maalesef…

Kolonoskopi Nedir? Neden Gereklidir?

Kolonoskopi, kalın bağırsağı oluşturan kolon ve rektum ile ilgili sorunların tespitinde kullanılan en geçerli yöntem diyebiliriz. Kolon ve rektum kanserine karşı büyük oranda koruma sağlayan bir tarama yöntemi ayrıca. İşlem sırasında tespit edilen polipler alındığından kanserleşmeleri önlenmiş oluyor. Çünkü kolon ve rektum kanserleri genelde bu poliplerden gelişiyor.

Kolonoskopi Kaç Yaşında Yapılır?

Genetik riskten bahsediyor olmasak bile 45 yaşından sonra herkesin kolonoskopi yaptırması gerektiğini savunuyor tıp dünyası. İşlem sonrası bulgulara göre de sonraki kolonoskopi zamanı planlanıyor. Mesela kolonoskopi sırasında polip görüldüyse polipektomi denilen bir yöntemle alınıyor ve alınan parça patolojiye gönderiliyor. Patoloji sonucuna göre de bir sonraki işlem zamanı belirleniyor. Polip, kanserleşme riski yüksek olan yapıdaysa bir sonraki kolonoskopi 6 ay ya da 1 yıl sonrasına planlanabiliyor. Herhangi bir sorun tespit edilmediyse, kişinin sağlık öyküsüne göre 3 ya da 5 yılda bir tekrarlanması istenebiliyor.

Kolonoskopi Hazırlığı Nasıl Yapılır?

Bu işlemin zorluğu, iki gün öncesinden başlanması gereken sıvı diyetten ve kullanılması gereken laksatif yani müsil özellikteki ilaçlardan kaynaklanıyor. İşlemden önceki iki gün sadece berrak sıvılarla beslenmek gerekiyor. Yani et suyu, tavuk suyu, elma suyu gibi berrak sıvılarla… Kayısı, şeftali gibi tanecikli meyve suları yasak. Tabii, bol su tüketmek şart… Diyetin özellikle ikinci günü en az 3 litre su içilmesi isteniyor.

Kolonoskopi Öncesi Kullanılan İlaçlar Nelerdir?

İşlemden bir gün önce ilaçlara başlanıyor. Tadı genelde iğrenç olan ilacı sabah ve akşam belirtilen saatlerde içmek gerekiyor. Bu kısmı benim en çok zorlandığım kısım… Çünkü yaklaşık 24 saatlik açlıktan sonra tadı bu kadar kötü bir şeyi içmek kesin bir mide bulantısı demek… Ama kusmak yasak. O sıvı içilecek ki bağırsak temizlenecek. Diyelim ki kusmadan geçtiniz bu aşamayı. Aynı ilaç, akşam aynı saatte, size aynı duyguları yaşatmak üzere bekliyor olacak. Çok fena! Tek iyi tarafı, bu defa verilen ilaçların miktarının daha az olması…Daha konsantre olduğu için sanırım miktar düşürülmüş. Koca bir şişeyi içmektense tadı acı da olsa az miktarı tercih ederim. İlacın adı Phospho soda… 45 ml olan bu ilacı 120 ml soğuk ile seyrelterek içiyorum. Üzerine su ve elma suyu… O iğrenç tadı almamak için burnumu kapatmayı unutmuyorum.

Ağızdan alınan ilaçlar bittikten sonra işlemden bir gün önceki akşamdayız artık. Sıra lavmanlara geliyor. Yaşayan bilir! Bu da oldukça sıkıntılı bir işlemdir. Ama bu defa bir tuhaflık var durumda. Çünkü ne karın ağrısı ne içim dışıma çıktı halleri yaşıyorum. Sanki lavman değil de sadece su. “O kadar emek verdim ve bu aşamaya kadar geldim.” Bir aksilik olmasından endişe duyuyorum. Çünkü bağırsak temizliği yeterince iyi yapılamazsa işlem de başarısız olur, bunu biliyorum. Oysa bütün talimatlara harfiyen uydum. Üstelik sabahtan başlayan şiddetli bir baş ağrısı da bana eşlik ediyor ve işlemi olumsuz etkileyebilir düşüncesi ile ağrı kesici bile almıyorum.

İşlem sabahı ve saat 6… İkinci lavman sonucu da aynı… Bağırsaklarımın temizlenmesine hiçbir katkı sağlamadı diyebilirim. Ama o saatten son ne yapılabilir ki?

Kolonoskopi saat 10 da ve biz 9.30 da hastanedeyiz. Birazdan çağıracaklar.



NOT: Büyükçekmece Mimar Sinan Devlet Hastanesi Endoskopi Ünitesi çalışanlarına ilgileri ve güler yüzlerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Kolonoskopi
Kolonoskopi Nedir?




Yorum Gönder

8 Yorumlar

  1. Gecmis olsun acil sifalar diliyorum. Hic Kolonoskopi yaptırmadım ama 4 kez Endoskopi bir kez Manometry oldum. Yaradanım kimseyi saglıgından etmesin hele bu pandemi günlerinde. Saglıcakla Kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler güzel dilekleriniz için. Evet, sağlık en kıymetli şey hayatta. Size de geçmiş olsun🙏 Endoskopi de beni çok korkutuyor 😔Siz de sağlıcakla kalın 🙏

      Sil
  2. Tekrar geçmiş olsun diyor şifa diliyorum.💐

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ediyorum tekrar. Sağlıcakla kalın, güzellikler sizinle olsun 🙏♥️

      Sil
  3. Çok geçmiş olsun nasılsınız? Dilerim her şey yolundadır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler ilginiz için. Şimdilik yolunda...Sevgilerimle:)

      Sil

Yorumlarınız benim için çok değerli.Teşekkürler...